Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini (10. Nädal)

Sõna häkkerile on mitu definatsiooni kuid häkkeri olemus on üpris selgelt defineeritud Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO manuaalis. Kuigi, tuleks mainida, et antud juhend kirjeldab white hat häkkereid ehk heatahtlikud ja mitte kuritarvitavaid individuaale. 

Juhendis on selgelt välja toodud punkte kuidas saada häkkeriks, mida õpidda selle nimel ja kuidas käituda oma teadmistega. Neli põhi teemat mis tuleb selgeks saada, et olla edukas häkker on: programmeerimine, Unix, HTML/WWW ülesehitus ja Inglise keel. Kui õppida selgeks antud punktid siis on olemas tugev põhi kust alustada ja edasi minna. Lisaks kuidas on välja toodud kuidas oma nimi teha tuntuks ja kuidas saada antud kogukonna liikmeks, selle nimel on soovitatav teha järgnevat viite: kirjutada open-source tarkvara, aidata kontrollida ja testida open-source tarkvara, avaldada kasulikku informatsiooni, aidata kogukonna infrastruktuuri üleval hoida ja aidata kogukonda ennast, kuid toodi ka välja et viimase tegemiseks peab varasemalt olema juba mingil määral tuntud ja kogukonda sisse saadud. Lisaks on välja toodud artikklis stiili punktide kategooria, oskused mis ei ole otseselt seotud häkkimisega, kuid paljud tuntud inimesed kogukonnas teevad antud asju oma vabal ajal: loevad sci-fi teemalisi raamatuid, kirjutavad pädevalt oma emakeeles, teevad väiksemates gruppides ehk häkker spacides huvitavaid asju, mediteerivad või treenivad mõnes võitluskunstis distsipliini saamiseks, kuulavad erinevaid muusikalisi palasid ja naudivad sõnamängu. Kui varasemalt toodud punktid läbida siis on võimalik pea igal inimesel end häkkeri kommuuni sisse süüa.

Kuigi manuaal on näiliselt white hat häkkerite jaoks kirjutatud on see ka hea õpetus kõigile teistele, sest white hatide ja teiste vahe on tavaliselt ainult moraalsetes põhimõttetes. Kõik häkkerid on millegi loojad kuid selle loomingu tulemus on erinev.

Allikas: http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

Comments

Popular posts from this blog

Kaks nähtust pärit interneti varasemast ajaloost (2.nädal)

Teistmoodi IT (13. Nädal)

Kolm IT leitutist mis muutsid igapäevaelu (1.Nädal)