Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. Nädal)

Arvutid on viimaste aastakümnetega palju edasi arenguid ja muutuseid läbinud kuis inimene on jäänud samaks, mis on toonud esile mitmeid probleeme seadmete erganoomika ja nende kasutus efektiivsuse vahel. Järgnevas artikklis käin üle ühest positiivsest ja negatiivsest kasutatavusest. 

Üks kõige paremaid kasutatavuse ja efektiivsuse kooskõlasid on minu arvates tavaline LCD/OLED ekraan, sest enamus infot mida inimene kasutab tuleb nägemise teel mis töttu on kõige kergem enamus inimstel just nägemise kaudu saada infot ja sisendit. Kuigi monitoril on probleem nägemis vaevlikude inimeste aitamisega on see üks juhtumeid kus on võimatu teha sead mis kõikidele inimsetele maailmas töötaks sama hästi, on see ikkagi enamusele kerge kasutada, aru saada ja effektiivne. Lisaks kogus inimesi kes ei saa kasutada ekraani on tegelikult väga palju väiksem kui võiks esialgselt arvata, maailmas on pakutud olema umbes 253 million nägemis puudustega inimesi kellest ainult 36 million on täielikult pimedad (~ 0.46% maailma rahvastikust) mis on tegelikult laias pildis vist üks väiksemaid gruppe kes ei saa kasutada mingit kindlat väljundi meediumit arvuti kasutamiseks.

Üks kõige halvemini kasutatavaid asju kogu arvutisfääris on vale sisendi viis mingi info edasi andmiseks, näiteks nagu rullik et sisestada oma number. Sellised kasutus probleemid on tavaliselt haruldased, sest tänapäevaks on enamus inimesed ise nii palju kokku puutunud erinevate lehekülgede ja programmidega, et tundub loogiline ja intuatiivne mis sisend sobib mis info jaoks, kuid need üksikud korrad kui tehakse vigu nendega on väga meeldejäävad ja silma torkavad. Mingit kindlat viisi seda parandada vast polegi sest interneti kõike sisestavat ei suuda keegi läbi käia ja kontrollida ega ei arva ma, et see oleks hea lahendus kuid sellised suured apsakad võivad rikkuda kasutaja kogemust ja olla väga ebaefektiivsed. 


Üldiselt on kogu arvuti maailma sfäär muutunud piisavalt  kogenuks et suuri kasutaja elu kvaliteeti halvustavaid aspekte ei leidu enam kergelt enamus lehekülgedel mida tavapäeval kasutada, kuid kui aega veeta, siis on võimalik ka siiani leida lehekülgi mis ei ole kergesti kasutatavad või üleüldse kasutatavad.s

Allikad:
https://www.discovermagazine.com/mind/the-vision-thing-mainly-in-the-brain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5820628/
Pilt :
https://www.reddit.com/r/softwaregore/comments/4g3sm5/please_enter_your_phone_number/

Comments

Popular posts from this blog

Kaks nähtust pärit interneti varasemast ajaloost (2.nädal)

Teistmoodi IT (13. Nädal)

Kolm IT leitutist mis muutsid igapäevaelu (1.Nädal)