Teistmoodi IT (13. Nädal)

 Paljud inimesed maailmas on ühe või teise füüsilise erinevusega mis teeb keskmisele inimesele loodud seadme kasutuse palju raskemaks või lausa võimatuks. Selle lahendamiseks on paljud tootjad teinud lisasid ja muutuseid oma toodetele ja programmidele, et just neid inimesi aidata. 

Kõige rohkem suuri hüppeid teinud tehnoloogia on minu arvates Voice Control ehk siis hääl käsud, kuigi see tehnoloogia Eesti keeles väga pädev ei ole. Hääl käsklused on väga hea lahendus nii inimestele kellel on nägemis probleeme ja ise ei suuda sisestada käsklusi ja liigutusi nii nagu vaja ja inimestele kellel on näiteks jäsemeid puudu või jäsemetega raskusi nagu parkinsons. Voice control lahendused on tarkvara põhised, ehk seadmele pole mingit lisa aparatuuri vaja ega eri muudatusi mis muudaks seadme ostu või kasutust kallimaks mis teeb selle soetamise palju kergemaks, sest inimestel kes on keskmisest erinevad on juba niigi palju lisa välja minekuid. Üks firmasid kelle voice control lahendused on ühed maailma parimad on Apple, nad on üks esimesi kes hakkas antud lahendusega tegelema ja üleüldse üks kõige paremate lisa lahendustega firmasid puuetega inimestele. Kui algselt sai küsida oma virtuaal assistendilt, olgu see Siri või Google assistant, ainult mis ilm on või mis päev on siis nüüdseks saab kirjutada teksti, seda teksi redigeerida ja kopeerida, navigeerida hõlpsalt lehe peal ringi või luua raskeid kombinatsioone nagu liigu kodulehele ja mine swedbank applikatsiooni, mis võib tava inimesel võta mõni sekund, võib raske nägelisele olla piik käskude rida mis koosneb ükshaaval applikatsioonide läbi käimene kodu lehtedel, et leida swedbank äpp. Lisaks on Apple teinud ka omapäraseid lisasid nagu silmade jälgimine kaameraga, et aru saada millal kasutaja soovib kasutada seadet ning selle järgi panna mikrofon kuulama või kinni. Lisaks on see lahendus minu arvates väga kasulik ka seetõttu, et see võib muutuda keskmisele kasutajale vananedes kasulikuks kui silmad lähevad nürimaks või näpud kangemaks. 

Kuigi mina isiklikult ei salli Apple firmat, oli mul lasteaiast kuni keskkooli lõpuni üks klassikaaslane, kellel oli tugev nägemis puue ja tema enda jutu järgi on Apple ainuke firma kelle seadmeid ta saab kindlalt kasutada, sest neil on üle seadmete ühtlane toetus puuetega inimestele ning lisaks sellele ka kõige parem toetus. Voice control on üks nendest lisadest mis ei ole ainult puuetega inimestele mõeldud vaid ka keskmistele kasutajatele, mis kindlasti innustab tootjaid seda rohkem arendama ja integreerima.. 



Kasutatud kirjandus:

https://www.apple.com/accessibility/

https://www.apple.com/macos/big-sur/docs/Voice_Control_Tech_Brief_Sept_2019.pdf

Comments

Popular posts from this blog

Kaks nähtust pärit interneti varasemast ajaloost (2.nädal)

Kolm IT leitutist mis muutsid igapäevaelu (1.Nädal)